חשיפת יתר לתכנים מיניים ופורנוגרפיים מגיל צעיר מציבה את אחד האתגרים החינוכיים המורכבים ביותר: כיצד לאפשר למתבגרים שלנו לצלוח את התקופה הסוערת בחייהם באופן מעצים ובונה – בעידן בו הפכה התמימות למילה גסה?

"סקס, סמים – וטיקטוק" הנה הרצאה המיועדת לתלמידי שכבות ט- עד י"ב ומאפשרת הזדמנות לשיח משמעותי בנושא רגיש, נפיץ ומרתק: מיניות וחיזור אלים בעידן הסמארטפון והקשר לחומרים מסוכנים ולהתמכרויות.

העניין במין ובמיניות מתחיל כבר בשלבים המוקדמים של ההתבגרות, כלומר כבר בבית הספר היסודי. הילדים שמתבגרים מהר יותר מאי פעם, מוצאים את כל התשובות במקום הגרוע ביותר – והוא המקום הטבעי עבורם: הרשת, והרשתות החברתיות. מכאן, המרחק לשימוש ב"זרזי תקשורת" כגון אלכוהול, סמים או שימוש מוקדם במיניות – אינו גדול.

שם ההרצאה "סקס, סמים – וטיקטוק", נגזר מסדר האירועים גם אם לא בהכרח בסדר קבוע מראש: החשיפה לתכנים פורנוגרפיים, בונה בקרב המתבגרים דימוי גוף ומודל יופי (ומיני) שאינם ניתנים להשגה מחד – ומציעה דרכים (גרועות במיוחד) כחינוך לחיזור, וכמודל אלים למפגש מיני. התנגשות זו מולידה אין ספור כותרות שליליות כדוגמת "הנערים מאיה נאפה" או ממקרים רבים של פגיעה מינית המשולבת מכפייה מינית והפצת תכנים ברשת.

ההתמכרות שהפכה לחלק אינטגראלי מחיינו וחיי המתבגרים שלנו (ההתמכרות לסמארטפון). התמכרות למסך משפיעה בשני אפיקים משולבים: צריכת תכנים מיניים ברשת, משפיעה על אותו המרכז במוח אשר אחראי על הפרשת הדופמין, (ממש בדומה למה שקורה כאשר צורכים סמים). כתוצאה מהחשיפה התדירה, סף הגירוי רק הולך ועולה. המוח מזהה את תחושת ה"היי" וקשה מאד לדעת מתי צריך לשים לזה סוף. בהרצאה אנו נוגעים בנקודות החשובות ביותר בתהליך ההתבגרות, ומבקשים להניח יסודות לזיהוי התמכרויות, לתקשורת בין אישית ולחיזור לא אלים.

 

יש מה לעשות, אבל מעט מדי פעמים אנו מצליחים לראות את החיובי שבתהליך, ומשתדלים להתרחק מהביצה הטובענית הקרויה "מעורבות הורית-מורית". הרציונל שבמפגש פשוט: הוא פונה לתחושת האחריות ומשלב בקרבו את המוטיבציה האישית של המתבגרים ליצור לעצמם עתיד זוגי אוהב יותר, מכיר יותר, ומכיל יותר ממה שמוכר להם כיום.

ההרצאה פונה בגובה העיניים לבני הנוער החשופים מגיל צעיר לתכנים בעייתיים ברשתות החברתיות ובאינטרנט, מסירה את מעטה הסודיות מעל נושא שלרוב הנו בחזקת טאבו ומציגה את ההשפעות ההרסניות של ההתמכרות ההמונית הזו במילים פשוטות ובאופן הומוריסטי (ההרצאה מועברת בלשון נקייה, וללא שימוש בתמונות או סרטונים בעלי תוכן מיני מפורש). זו הרצאה מומלצת הפוגשת את הצורך המובן של המתבגרים ב"כיף" ומאפשרת להם לראות ולהפנים את החלופות הראויות יותר שבתהליך ההתבגרות.

 

איתי מלר, מרצה בתחום התקשורת הבין דורית, מומחה לגיל ההתבגרות ולמניעת התנהגויות סיכון. מרצה מומלץ ע"י משרד החינוך, השירות הפסיכולוגי היעוצי (שפ"י), הפועל מעל 15 שנים בתחום ההרצאות והמניעה. להזמנת הרצאה לחצו…

מעבר לסרגל הכלים