
לאחר פרסום דו"ח הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול, ניכר כי קימת עליה מדאיגה בשימוש בני נוער במריחואנה. הממצאים אינם מפתיעים. השיח הציבורי הרחב, מאדיר את השימוש בסם והמסרים החברתיים מציעים לכל מתבונן – לחשוב מחדש על הצורך במניעת השימוש ב"סמים קלים" ולעבור למתכונת רגולטורית של ליגליזציה של הקנאביס.
יש מה לעשות. תמיד… רק מה, אנחנו נוטים לוותר ולקבל את המציאות החברתית בה השיח נפרץ. חשוב לי לציין כי אין (ולא אמורה להיות) בעיה מהותית עם מתן מריחואנה רפואית לחולים הזקוקים לכך, אך מכאן ועד חלוקת מריחואנה לכ-ו-ל-ם… המרחק גדול. הסיבה המשמעותית בגינה עלינו להגדיר גבולות בעידוד צריכת המריחואנה בקרב בני הנוער היא שבמהלך גיל ההתבגרות, כל "סטלה" גובה מחיר בעיצוב מבנה המוח של המתבגר. ומכאן, רק ניתן לטווח את המסר כי אין בעיה עם המון דברים שמבוגרים "יכולים לעשות", אך מומלץ להמתין עם חיבוק ההמונים לצמח הירקרק, בדיוק כמו שלא מומלץ לעודד צפייה בחומרים פורנוגרפיים בגיל צעיר (אם בכלל), מתוך ההנחה שיהיו לכך השלכות שליליות על התפתחות האישיות והמוח בגיל המשמעותי ביותר… גיל ההתבגרות. הרצאה מומלצת!!! ותכנית ההתערבות עוד יותר!!!!
מבנה תכנית ההתערבות:
צוות הוראה: שלושה מפגשים המניחים את היסודות למניעת התנהגויות סיכון בקרב המתבגרים.
תלמידים: שלוש הרצאות הנוגעות למניעת סיכון בהתאם לחתך הגילאים – י', י"א' , י"ב.
צוות הוראה:
1. מבוא לעולם בני הנוער: סכנות, אתגרים, וטכניקות התערבות.
2. מידע בנושא מריחואנה, והשיח החברתי המעודד את הצריכה: דרכים ורטוריקות לפתרון הקונפליקט בכתה.
3. אמפתיה, אחריות ותקשורת רגשית ככלי מניעתי. השימוש בגישה החדשה "מעורבות דינאמית".
המפגשים יכילו כלים רבים להתמודדות עם התופעה. חלקם נוגעים ישירות לשאלות ותשובות במישור הרטורי, ואילו שאר הכלים יניחו יסודות של יצירת חלופות רגשיות וחברתיות למחולל העמוק המניע את הנהירה לכיוון "הצד הצודק" של המתבגרים.
המונח מניעה גם הוא יפורק לגורמיו, ובמקום סעיפי ההפחדה המסורתיים יקבלו המורים כלי עבודה מעודכנים הנוגעים ישירות לעולם התוכן של המתבגרים. כיוון שמנקודת מבטו של המתבגר ישנו צורך "לדפוק את הראש", נשאל: "מדוע יש לך צורך בכך". ברוב המקרים התשובה דומה. היעדר חלופות לתחושת הייחודיות וההיבדלות מהמבוגרים שבסביבתם. כאשר חש הנער כי מולו עומד אדם אשר אין לו כוונות זדון, והוא מגיע מגובה עיניו – יטה להקשיב לו ביתר שאת. במהלך המפגשים, נבנה את מודל "המבוגר הסמכותני הנגיש", אשר לא אחת – עשוי להיות אדם אחר זולת המחנך. כלומר בנוסף לאמור לעיל, בית הספר יציג את עצמו למתבגרים כישות המאוגדת בדעותיה, ועמדותיה מגובשות – זהו תנאי הכרחי להצלחת התהליך. כאשר המבוגרים מאבדים ממעמדם כדמות לחיקוי, יתמלא הוואקום במודלים זמינים אחרים, למשל קבוצות השווים במרשתת.
לבסוף, נניח קווי יסוד לעולם הווירטואלי, והדגשת כוחם של המורים ואנשי הצוות בעולם המציאותי. אחרי הכל, שואפים הנערים להגיע לרמת תקשורת ושייכות חברתית גבוהה, מעגלי הסיכון הינם כלי תחבורה המקצרים את הדרך אל היעד הנכסף. המעניין הוא שהמורה, כבר נמצא "שם" ובכוחו לשחרר את המתבגר מתהליכים הרסניים, ובסיכום התהליך, נלמד כיצד לעשות זאת.
תלמידים:
1. שכבה י': התכנים יגעו ישירות בהגדרת הסם והגדרת החוקיות בו. תרופה אל מול סם: אותו החומר, אבל המשמעות בשימוש שונה מבחינת החוק. הצורך החברתי הוא העומד במרכז הדיון. כיצד ניתן לבנות את האישיות במהירות וללא עזרים? יוצגו סרטונים המתארים את האדרות של הסם ברשתות החברתיות, ובסופם נשאל על מודל האחריות ומהי מידת ההשפעה שיש לפרט על סביבתו. המתבגרים יכירו את עולם המותגים והשיווק, ויחוו את תחושת ה"אין ברירה אלא לישר קו". במהלך ההרצאה יעלו מתנדבים לבמה לצורך הדגמות של הנושאים המרכזיים בהרצאה: השפעה חברתית, וקבלת החלטות על בסיס אישיות יחחודית. ההרצאה תעלה נושאים מגוונים אשר ישמשו את הצוות בהמשך הדיונים בכתות. ישנה חשיבות עליונה בנוכחות המורים אשר עברו את ההכשרות במהלך המפגשים.
2. שכבה י"א: תכנים הנוגעים למנהיגות צעירה ולשאלת המשמעות. האם הצורך שלי בסם וההגנה עליו משרתת אותי או פוגעת בי? השאלות מכוונות למעגל החברתי והאישי גם יחד. ישנה חשיבות בהבנת התהליכים הכימיים בהתפתחות המוח של המתבגר, ומכאן גם מרכז ההרצאה. העישון נכון להרגעת לא חוקי, אבל גם אם הוא היה חוקי – לא הייתי ממליץ על נטילתו. הסיבה היא טובת הפרט, והמסר הינו חד וברור. ההחתמה בגיל ההתבגרות משנה באופן דרסטי את מהלך ההתפתחות התקין של מוחו של המתבגר. כיצד מיישבים סתירה זו עם סוגיית האלכוהל? בקלות: גם האלכוהול אינו מומלץ מאותה סיבה בדיוק. ההרצאה מלווה בסרטונים ובמצגת קלילה המציגה את המציאות הבעייתית בנוגע לסוגיה ודרכים ליישוב המתח בין החברה לפרט. ההרצאה תעלה נושאים מגוונים אשר ישמשו את הצוות בהמשך הדיונים בכתות. ישנה חשיבות עליונה בנוכחות המורים אשר עברו את ההכשרות במהלך המפגשים.
3. שכבה י"ב: התכנים בהרצאה יפרטו את הסיבות לבעיה, ואף הגדרת הבעיה ככזו. ההרצאה מגיעה ממקום אחר: לכאורה, זוהי הרצאה הקוראת לתמיכה בליגליזציה, אך עד מהרה יוסרו הכפפות. הרעיון המרכזי הנו הצגה חד צדדית של הטוב על פני הרע – ומכאן חשיפת השיטה. למעשה ההרצאה יוצאת כנגד תרבות "הנגד" ומציגה אותה כזרם מרכזי המשתק את הייחודיות שבכל אדם ואדם. אך המטרה הראשונה של המפגש היא רתימה נרחבת לפעולות מניעה היוצאות ממעמד אחר של ה"שמיניסטים". הם אלו שיצטרכו לקטוף את הפירות הבאושים של השיטה. כלומר, כיצד ניתן לשנות את המציאות לטובת הכלל ולטובתם האישית. ההרצאה תעלה נושאים מגוונים אשר ישמשו את הצוות בהמשך הדיונים בכתות. ישנה חשיבות עליונה בנוכחות המורים אשר עברו את ההכשרות במהלך המפגשים.
בכל אחת מן ההרצאות קיים מבנה משותף של חשיפת הפער בין המידע הפופולרי לבין המציאות. בנוסף יונחו אבני יסוד לשיח רלוונטי וקונקרטי בנושא עישון המריחואנה, כאשר הדגש בכל אחת מהשכבות הוא הדגש על הנזקים החברתיים והאישיים הנובעים משימוש ומהעצמת השימוש בשיח המקוון ובחצר המשחקים של בני הנוער.