"ילדים מול מסכים" או "הגיל הרך מול המסך" הנה ההרצאה המעודכנת והרלוונטית ביותר כיום עבור הורים לילדים בגיל הרך – ועד לגילאי סוף בתי הספר היסודי (שנה עד 11). בהרצאה כלים רבים העוזרים להורים לצלוח את התקופה הקריטית בה מפתח הילד את החוסן הרגשי, והחברתי שלו – בעידן הדיגיטלי.

בין הנושאים בהרצאה:

* חשיפה למסכים מגיל הינקות – השלכות וסיכונים.

* מתי לתת לילד את הנייד הראשון שלו?

* מה עושים כשהילד שלי הוא האחרון בלי נייד בכתה?

* חרמות והשפלות דיגיטליות בוואטסאפ – דרכי פעולה ומניעה.

* מיניות וחשיפה לפורנוגרפיה.

* כוחה של הקהילה והיכולת להגן על הילדים בעזרתה.

* איך לפעול כמודל הורי לצמצום הסיכון?

* ואם כבר להצטרף ליזמה קהילתית – איך לעשות את זה נכון?

במאי 2018 התפרסם מחקר מקיף ומעמיק, שמצא קשר הדוק בין ירידה קוגניטיבית, חברתית, ורגשית – לצד הפרעות שינה ואכילה – ובין חשיפה למסכים בגיל הילדות המוקדמת. ולראיה, אנו מתעסקים ב"כיבוי שרפות" (מוקד 105 למשל), במקום בטיפול במחולל עצמו.

המכשיר הסלולרי, הוא כלי תקשורתי רב עצמה – ואין לראות בו משחק. אך למרות זאת, כאשר אנו מעניקים לילדים שלנו את הנייד הראשון שלהם, נפרצים כל הגבולות – והדיגיטלי והמציאותי מתערבבים זה בזה עד לכדי אבדן שליטה חברתי סביב אמצע בית הספר היסודי (ג'-ד'). חרמות, פגיעות מיניות, השפלות ואתגרים (אתגר מומו – והלוויתן הכחול) הם מנת חלקם של ילדינו, ותפקידנו הוא להגן עליהם, אז מדוע אנו לא מצליחים בכך?

ההבדל הדרמטי שבין ילד לבין מבוגר – הוא אבדן התמימות. כיום אנו חשופים להצפת החושים שלנו בחדשות, כותרות, מותגים ופרסומות. הילדים שלנו חשופים לכל מה שמתקיים במרחב הציבורי – אך אנו עדיין משתדלים לסנן עבורם את הרע שבעולם. אנו מלמדים את הילדים שלנו לחצות כביש רק בליווי מבוגר – עד גיל 9. אנו מלמדים אותם זהירות בחשמל, ולא להתפתות וללכת אחרי זרים ברחוב. אבל, כאשר אנו מושיבים את הילדים שלנו ללא השגחה עם נייד – אנו חושפים אותם ישירות לכל אותם סיכונים – ואנו לא שם בכדי לוודא שהם בטוחים.

בהרצאה שמועברת ברגישות והרבה הומור מקבלים ההורים כלים מעשיים ויישומיים לפעולה מיידית בבית ובקהילה, זאת במטרה לאפשר לילדיהם לפתח חוסן רגשי וחברתי, ולקבל כלים להפוך למבוגרים בריאים ובטוחים יותר.

איתי מלר MA בחקר סכסוכים וגישור (אונ' ת"א). מרצה בעל וותק ומומחה בתחום תקשורת מניעת סיכון בקרב בני הנוער, המציע נקודת מבט חיובית, ואופטימית על נושא גיל ההתבגרות (תקשורת, מניעת סיכון ומיניות). בגישתו הייחודית מציע איתי מלר דרך יעילה יותר לפרק את התסבוכות שהפכו ממזמן למנת חלקם של רבים מההורים ומהמתבגרים בעידן הדיגיטלי.

מעבר לסרגל הכלים