
לפני כל הרצאה או פעילות
לפני כל הרצאה רצוי לקיים מפגש הכנה עם הצוות שמטרתו להכין את קרקע ליצירת שפה משותפת. המטרה היא להכשיר את מי שיחווה את המפגשים לתפקיד המנהיג החברתי בפועל. כאשר מדובר על צוות מורים או צוות ייעוצי, אנחנו משתדלים לתת את הכלים ליצירת אפיק תקשורת חדש עם השטח. רצוי להתמקד בשאלות המדגישות את הפער בין הרצוי למצוי.
ראשית חשוב להדגיש כי אין מה לדוש בקשיים ובכשלים (ולא חסרים כאלו), אלא לחשוב על מקומות בהם התקיימה פריצת דרך משמעותית בתקשורת, ירידה באלימות, או שיפור אקלים משמעותי עם בני נוער – ומשם לנסות ולשאול: "איך זה יכול לעבוד גם אצלינו"?
כאשר מדובר במתבגרים רצוי להתחיל במפגש "ארצי יותר". אנחנו מכוונים למקום הרבה יותר ראשוני – האם בכלל יש בעיה? ואם כן, מדוע היא קיימת וכיו"ב. אפשר להעמיק ולשאול על הפער שבין הציפיות מהם למה שמתקבל בפועל – ומה זה אמור להעיד עלי ועל סף התסכול שלי?
בכתות נמוכות יותר, יש מרום לדון בשאלה של גבולות פנימיים וחיצוניים ולהעלות סוגיות מחיי היום-יום. מתי חוצים את הגבול ומתי אני נענש. מה המשמעות של חציית גבולות במובן הרגשי של המילה, וכמובן, מי מונע ממני להידרדר. למי אני "דופק חשבון" וכיו"ב.
לאחר הפעילות
לאחר הפעילות חשוב לשקף למשתתפים את הנקודות העיקריות ולשאול אותם מה הם לקחו איתם מהמפגש \ פעילות. חשוב לציין כי במקרים מסויימים אף נחוץ לסכם את התכנים שעלו בהרצאות ולהציע את "רשימת המסקנות" ככל שרמת המשתתפים \ גילם – נמוכים. הסרטונים שהוצגו במהלך הפעילות זמינים כאן באתר, ורצוי לצפות בהם שוב לאחר סיום הדיון. חזרתיות חשובה בהרבה מהעמקה בנושא שמראש לא הובן, כך שיש לוודא כי המסרים הבסיסיים הוטמעו היטב טרם המעבר לרבדים העמוקים יותר של המפגשים.
ניתן לבנות תכנית כתתית בשיתוף פעולה עם התלמידים, ולסכם בשאלה – מה חייב להשתנות? מה אני יכול לשנות? מה אני לא יכול לשנות? ואם אני יכול – מי הכוחות הפועלים איתי, שיכולים לסייע לי בהצלחת הפרוייקט? בכל אופן, תמיד אפשר לפנות אלי ולשאול הכל.
שיהיה בהצלחה! ונתראה בקרוב 🙂
איתי מלר 09-8999185